Location: 6 Gideon St. Jerusalem
completion date : 1979

The planning decision at the end of which the two-room apartment turned into a three-room apartment was to excavate and lower the apartment’s ground floor level and bring it to the level of the attached garden, which was one meter below it.
This addition to the original unusual lofty height of the house (typical to the old houses of Jerusalem) enabled the creation of an additional floor, thus significantly extending the apartment’s area.

The front room facing the street, which served as the living room, remained unchanged and so were its tall windows and decorated floor tiles. Alongside this room we installed several stairs that led to the excavated level, where we placed the kitchen and dining room, enabled direct access from there to the garden. The children’s bedroom was located at the back of this level.
A new stairway was constructed from the entrance hall to the newly created second floor. This floor was built as an open gallery overlooking the living room, serving as the master bedroom and study area. The high windows of the living room offer a view of the garden and enable the filtering of daylight to all parts of the house.

Film: http://home.walla.co.il/?w=/4410/1091153

© COPYRIGHT 2000 NILI PORTUGALI ALL RIGHTS RESERVED. FOR TECHNICAL SUPPORT ONLY PLEASE CLICK HERE